GUY VAN NUETEN

ELISE
CALUWAERTS

RIJ(EI)ZENDE OPERASTER

Sopraan Elise Caluwaerts groeide dankzij haar veelzijdigheid en innemende persoonlijkheid uit tot een veelgevraagde soliste in binnen- en buitenland. Haar voorliefde voor uitdagend repertoire leidde tot talrijke creaties en bijzondere samenwerkingen met internationaal gerenommeerde componisten en ensembles.

MANOU KERSTINGAmbitieuze student

Elise Caluwaerts studeerde - om het een beetje te laten vooruitgaan - gelijktijdig aan het conservatorium van Antwerpen en Brussel, om vervolgens af te sluiten aan het Koninkijk Conservatorium van Den Haag, waar ze Cum Laude afstudeerde bij Diane Forlano. Omdat streven naar perfectie natuurlijk een eindeloos proces is, volgde ze daarna nog masterclasses bij Peter Kooij, Elly Ameling, David Wilson Johnson, Jozef De Beenhouwer, Gemma Visser,... en momenteel laat ze zich coachen door Amerikaans operazanger Neil Schicoff.

Dat Elise Caluwaerts niet in hokjes denkt en graag grenzen aftast, bewijzen de talrijke multidisciplinaire projecten waar ze aan meewerkt. In 2017 en 2018 veroverde ze samen met literair talent Lize Spit en pianist Kim Van den Brempt de Vlaamse podia met de succesvolle literair-muzikale productie Avondrood rond de Vier letzte Lieder van Richard Strauss (een samenwerking met Behoud de Begeerte).

In juli 2019 cureerde Elise op vraag van House of Flanders een artistieke productie waarin kunst, mode en technologie samenkomen en zo verleden en heden met elkaar verbinden. Ze werkt daarvoor samen met VR-producer Wim Forceville en fashiontechdesigner Jasna Rok in het wereldbefaamde museum Legion of Honor in San Francisco. 


Tijdens het Sydney Festival 2016 werd haar opmerkelijke vertolking in de kameropera "Passion" van Pascal Dusapin lovend omschreven in de Australische pers: "Belgian soprano Elise Caluwaerts impressed with her supple sense of line and strength, displaying a soaring, pure-toned top register and richly coloured lower register."  (The Australian)
Astemblieft. Merciekes.

GUY VAN NUETEN

Van St-Petersburg tot Guanghzou

Eind 2016 bracht  Elise een cd uit met spectaculair coloratuurrepertoire op uitnodiging van het St-Petersburg Symphony Orchestra onder leiding van Walter Proost. Deze opname was een springplank voor nieuwe internationale operaprojecten zoals Mozart's Don Giovanni (Donna Elvira) met het Shanghai Symphony Orchestra onder leiding van David Stern en Rossini’s Il Barbiere di Siviglia (Rosina) met Vegard Nilsen in Noorwegen. Hoogtepunt was de vrouwelijke hoofdrol (Chuan Yun) in de creatie van Enjott Schneider's opera Marco Polo in regie van Kasper Holten in Guanghzou Opera (China) in mei 2018.

Op dit moment (augustus 2019) vertolkt Elise de rol van Mimi in La Bohème voor het Copenhagen Opera Festival en staan tijdens het seizoen 2019-2020 een reeks Nieuwjaarsconcerten gepland met het Deense Aalborg Symphony Orchestra.

Indien u niet per se het vliegtuig op wil: in eigen land brengt Elise nog liederen van Berlioz, Strauss en Villa-Lobos met cello-octet Ô-Celli. (En bij wijze van bijkomende insider's tip: op vrijdag 6 september brengt ze nog een live performance op de openingsavond van de expo LA FÔRET by Collectif d'Anvers in NATIONAL 55 in de Antwerpse modebuurt. Sssssst!)

Concert info:
www.elisecaluwaerts.com

NATIONAL 55

T H E   W H I T E   SP A C E 

Prekersstraat 55
2000 Antwerpen
www.national55.com

COLLECTIF d'ANVERS

COLLECTIF d'ANVERS

EIGENZINNIG GESCHOEID

Natalie Van Lijsebettens creëert eigenzinnige schoenen en laarzen voor modeontwerpers, kunstenaars en tal van beroemdheden uit de showbusiness. In een paar jaar tijd is haar studio Collectif d 'Anvers uitgegroeid tot de 'place to go' voor uitzonderlijke en op maat gemaakte schoenen en laarzen. Vanaf 6 september loopt de expo LA FÔRET by Collectif d'Anvers, samen met beeldend kunstenaars Ilse Vanderbeken en Jan Mast, in NATIONAL 55 in Antwerpen.

COLLECTIF d'ANVERS

Tamino, Elise Caluwaerts,... het is maar een kleine greep uit de talrijke groep fans van Natalie's creaties. Ze was klein begonnen vanuit haar living, maar door het succes en de exposure die ze kreeg dankzij haar buitengewone op maat gemaakte schoenen heeft Natalie vorig jaar besloten om de schoenen en laarzen te laten realiseren in kleine unieke edities bij kleinschalige en ambachtelijke producenten in Italië.

Het blijft trouwens niet enkel bij schoenen. Sinds enige tijd realiseert Natalie ook producten die zij mode-artefacten noemt: handgemaakte accessoires en kledingstukken die zich soepel naar de identiteit van hun drager vormen en er zo langdurige emotionele verbindingen mee aangaan. 

TAMINO IN EEN CREATIE VAN NATALIE

UIT DE COLLECTIE BYE GOOD X GOOD BYE
Picture by Jan Mast

COLLECTIF d'ANVERS

Unieke touch

Trouw aan haar creatieve en ambachtelijke wortels tonen deze prêt-à-porter schoenen, laarzen en artefacten verbijsterende combinaties van leer met unieke ontworpen stoffen. Elke stof bestaat uit fusies van katoen, linnen, rubber, polyamide en zijde, wat ook nog eens een verrassende duurzaamheid aan deze producten toevoegt. 

En Collectif d'Anvers zou natuurlijk niet erg collectief zijn zonder samenwerkingen met gespecialiseerde locale producenten en beeldend kunstenaars zoals Ilse Vanderbeken en Jan Mast.

COLLECTIF d'ANVERS

Fosfor paintings

Ilse Vanderbeken studeerde in 1999 aan het Sint-Lukas in Brussel en ontwikkelde in de loop der jaren een krachtige grafische stijl. Ze maakte deel uit van een uitgebreide reeks kunstprojecten en exposities, zoals UnionLoveAffair en HyperCultchal in Antwerpen, Skate-Art-Design, REZOOM Côté Canal, L’Usine, Carte Visite, Brussel Tattoo Convention, PopUpTheJam Happiness Edition en STROKAR Inside BXL in Brussel.

De huidige werken van Ilse Vanderbeken zijn op te delen in twee thema’s: À la Recherche de la Ville Inconnue en La Forêt. Beide worden gedreven door een zoektocht naar rustpunten in de stad (de architectuur van Brussel) en in de natuur. 

COLLECTIF d'ANVERSDe abstracte, fauvistische schilderwerken in acryl en fosfor op doek ademen een zwoele mysterieuze sfeer uit. En wanneer het daglicht wegvalt zijn enkel de elementen in fosfor nog zichtbaar zoals glimwormen die lijken te zweven in het bos. Zo ontstaat er een nieuw schilderij binnenin het schilderij. 

Uit de reeks La Forêt krijgen een aantal schilderijen een bijzondere bestemming in de schoenen van Natalie. Ze snijdt stukken uit deze schilderijen en voegt deze delen samen met het leder van haar collectie handgemaakte schoenen.

COLLECTIF d'ANVERS

Polychromatic poetry

Vanuit een onafwendbare nood aan schoonheid en leven, werkt Jan Mast (°1980) in de schemerzone van de realiteit. Die specifieke, voyeuristische verwondering ten opzichte van de wereld rondom leidt tot een continue bevraging van die Umwelt en stuurt hem doorheen een maalstroom van visuele en literaire escapades. Binnen dit universum misbruikt / gebruikt hij alle media en haar regels — van tekeningen en schilderijen tot interactieve installaties, publicaties en film — om hyperpersoonlijke verhalen om te zetten tot een nieuwe werkelijkheid van abstracte suggesties / Urbild-ervaringen. Sinds 2003 werkt Jan Mast internationaal aan een verscheiden spectrum van projecten.

Jan Mast ligt ook mee aan de basis van de herkenbare stijl van het Collectif d'Anvers label: uitgepuurde mystieke beelden en atmosferen, die de grens kruisen tussen zijn persoonlijke universum en dat van Collectif d’Anvers. Het is een aaneenschakeling van schijnbaar losse beelden en fragmenten die toch één geheel vormen als brand poetry."Het werk van Jan Mast kan men beschouwen als een wonderbare lectuur, een alfabet dat verlangt naar méér. Een verhaallijn, neen, een rhizoom van verhaallijnen die aan elke definitie proberen te ontsnappen. Elk van zijn verhalen wordt samengesteld uit beelden, geluiden, teksten en gedachten die hij maakt, terloops noteert en verzamelt. Akoestische en visuele dagboekbeelden die hij minutieus een plaats geeft zodat ze langzaam maar zeker een immense spanningsboog opbouwen. Zo orchestreert hij losse elementen tot een eclectische symfonie die je perplex laat staan. Het zijn geen gedichten, het is sterkere koffie; dit is morphing. De letters van het alfabet veranderen terwijl je ze lezen wil. Soms is het een perspectief, dan weer kijk je naar een portret; dat beeld probeer je te peilen, maar het kijkt terug; het is een zelfbepaling. Deze ‘ambivalentie’ is geen artistieke stijl, maar een attitude; nomadische listen, een betovering die de geciviliseerden niet kunnen breken.” (Paul De Vylder)

COLLECTIF d'ANVERSExpo LA FÔRET

Resultaat van dit alles is vanaf 6 september te zien op de expo LA FÔRET by Collectif d'Anvers in galerij NATIONAL 55 in de Antwerpse modebuurt.

Voor de toekomst heeft Natalie besloten alleen nog te marcheren naar haar eigen ritme, los van de al te tendentieuze en beperkende regels die worden opgelegd door de mode-industrie. Voor Natalie is dàt de enige manier om Collectif d 'Anvers puur te houden, creatief te kunnen groeien en constant te verrassen.

Meer info:

www.collectifdanvers.com

Expo:
LA FÔRET by Collectif d'Anvers
Natalie Van Lijsebettens | Ilse Vanderbeken | Jan Mast

Van 06.09.2019 tot 15.09.2019

NATIONAL 55 | the white space
Prekersstraat 55
2000 Antwerpen
www.national55.com 

KAS

A R T  &  E V E N T S

Wandeldijk 32 
2050 Antwerpen
www.kas.be

NATIONAL 55 ANTWERPEN

NATIONAL 55

POP IT UP AT THE ART GALLERY

In de Antwerpse modebuurt, tussen de Nationalestraat en de Kloosterstraat opende een kleine 2 jaar geleden galerij NATIONAL 55. De galerij heeft op die relatief korte periode al een mooie reputatie opgebouwd en stelt haar unieke locatie sinds kort ook ter beschikking voor korte pop up samenwerkingen buiten de klassieke kunstwereld. Check it out!

NATIONAL 55 ANTWERPEN


Galerij NATIONAL 55 heeft zich op de kleine 2 jaar dat ze geopend zijn geprofileerd als no nonsense galerij voor hoofdzakelijk Antwerpse kunstenaars. De organische geëvolueerde keuze voor Antwerpse kunstenaars is zeer eenvoudig te verklaren: volk trekt volk, en aangenaam interessant volk bij elkaar zorgt voor synergie, sfeer, frisse ideeën en opportuniteiten. Gevestigde en jonge kunstenaars en creatievelingen vinden elkaar aan de toog van NATIONAL 55, een fles wijn (of twee, drie, ...),  een snuifje bebop jazz, hun publiek mengt zich met elkaar en de rest gebeurt vanzelf. De 60ties revisited. Waar zit ze, Brigitte Bardot?

Maar de locatie vraagt naar meer: tijdens vernissages is het uiteraard over de koppen lopen, onbekenden vinden elkaar, er wordt een schilderij verkocht, een zeefdruk, ... er ontstaan nieuwe concepten. En vervolgens, tijdens de weken erna wordt het rustiger en komen de toevallige passanten binnen: wandelende Antwerpenaars en toeristen (Nederlanders zuinig? Toch niet in Antwerpen dan...), maar bij NATIONAL 55 zitten ze niet graag stil dus daar zit meer in!

DE VERNISSAGE VAN ANTWERPS ABSTRACT
KUNSTENAAR WIM JACOBS IN NATIONAL 55

FEBRUARI 2019

MANOU KERSTING @ NATIONAL 55


Fashion district


De Nationalestraat en de Kloosterstraat barsten ieder weekend uit hun voegen van het volk, er wordt van alles opgestart (en terug gesloten), de huurprijzen swingen de pan uit, veel jonge (of iets oudere) starters hebben super ideeën en een fantastisch open en creatief publiek dat meer wil dan enkel online contact, maar ze hebben niet de nood of budgetten om zich op jaarbasis ergens te vestigen met alle bijkomende kosten voor de inrichting, verwarming,... en contractuele verplichtingen van dien. Uiterst logisch, en flexibiliteit is de nieuwe bepalende factor voor succes. En geen stress! Ook niet verkeerd. 

Om het voordeel van constante levedingheid in de galerij te combineren met de nood aan korte termijn full option ruimtes op een trendy locatie, biedt NATIONAL 55 haar ruimte te huur aan per dag (of meerdere dagen aan een degressief tarief) voor fashion events, app- & product launches, de betere stocksales, workshops, winetastings, fotoshoots - indien gewenst inclusief volledige state-of-the-art flashlight setup en begeleiding (NATIONAL 55 heeft een ver verleden als professionele fotostudio LOFT26 in de Brederodewijk), etc ... al dan niet in combinatie met de kunst aan de muren, de networking, de marketing support, etc... en op voorwaarde dat het pop up concept binnen de - ruime - atmosfeer van de galerij past.

NATIONAL 55

Be there !

Een voorbeeld? Momenteel loopt het event LA FÔRET by Collectif d'Anvers in
NATIONAL 55: fashion meets art, music & photography. Check it out: de hoofdbrekerloze binnen budget fun & succes dynamiek.

Iedereen welkom tot 15.09.2019, of daarna, in de galerij voor de vaste collectie. Of op zijn/haar eigen event uiteraard! 

NATIONAL 55
t h e   w h i t e   s p a c e

Prekersstraat 55
2000 Antwerpen
+32 489 20 41 75
popup@national55.com

Info, agenda, bookings & openingsuren: www.national55.comCOLLECTIF D'ANVERS

HANDMADE SUSTAINABLE EXCLUSIVE FOOTWEAR

by Natalie Van Lijsebettens
www.collectifdanvers.com

WHAT TO DO?

CHECK DE FFWD MAGAZINE SELECTIE

Abonneer en krijg iedere nieuwe editie GRATIS in jouw mailbox!

FFWD MAGAZINE is een nieuw online cultuurmagazine. Heel visueel en niet te veel tekst. Dus zonder veel leeswerk snel op de hoogte: wat moet het nog meer zijn?  

In iedere editie wordt een selectie beeldende kunst, theater, muziek, fotografie, design, fashion,... op een handige scrollbare manier bij elkaar gebracht. De oudere edities verzamelen we integraal en proper gesorteerd in ons archief. Simpel!  

Kleine voetnoot: de redactie is een bende creatieve types onder elkaar dus verwacht geen uiterst punctuele verschijningsdata ;-) Het nieuwe nummer kan er 2 weken later al staan, of 6 weken later. Maar het komt!  

En de kleine voetnoot hebben wij daarenboven handig opgelost: abonneer je GRATIS en krijg iedere nieuwe editie in jouw mailbox. 

UITGAANSKALENDER

Suggesties voor onze kalender? Mail een korte tekst en foto naar:
kalender@ffwdmagazine.com

ADVERTEREN

Voor meer info over onze advertentiemogelijkheden:
adverteren@ffwdmagazine.com


Coverpicture: Elise Caluwaerts

© Copyright 2019 FFWD magazine - All Rights Reserved

This website was started with Mobirise template