GUY VAN NUETEN

GUY
VAN NUETEN

MUZIKALE DUIZENDPOOT

Componist, pianist en producent Guy Van Nueten is altijd een zoeker geweest. Hij wou zich allereerst als songschrijver bewijzen en schreef een belpopklassieker voor The Sands: "April & June", een single die ondertussen al 27 jaar op de Belgische radio te horen is. Eind deze maand speelt hij solo aan de piano in DE Studio in Antwerpen.

GUY VAN NUETEN


Sinds zijn eerste wapenfeit bij The Sands bijna 30 jaar geleden duikt Guy Van Nueten doorheen de jaren regelmatig op als arrangeur en als live- en sessiemuzikant voor de crème van de Belgische pop- en rockscène, met meer dan tachtig albumcredits op zijn naam. Hij werkte samen met o.a. dEUS, Zita Swoon, Magnus, Tim Vanhamel, DAAN...

Rond 1998 voelde hij dat het tijd werd voor verandering: hij schreef zich in aan het conservatorium voor compositie en harmonie en werd pianistiek onder handen genomen door de internationaal gerenommeerde pedagoog Jacques De Tiège. Het was een vrijwillige muzikale brainwash die hem op een ander niveau zou brengen, sterk verdiept in harmonie en compositie.

Rond de eeuwwisseling wordt hij een veelgevraagd componist voor theater, dans en film. Hij componeerde voor bekende theaterhuizen uit de Benelux zoals het Toneelhuis, Toneelgroep Amsterdam, Les Ballets C de la B, deFilharmonie en HETPALEIS. Verder schreef hij muziek, onder meer voor filmregisseurs Koen Mortier (Ex Drummer) en Alex Stockman (Eva, met onder anderen Matthias Schoenaerts en in 2006 bekroond op het Filmfestival van Venetië).


GUY VAN NUETEN + PIANO:
EEN INTRIGERENDE COMBINATIE

GUY VAN NUETEN

Trilogie live

In 2009 brengt Guy Van Nueten het eerste deel ("Merg") uit van een piano-trilogie waarmee hij zijn muzikale idealen zonder enig compromis ten uitvoer brengt: hij streeft naar puurheid en eenheid van tijd en ruimte door niets bijkomend te editen of te processen. Verder plaatst hij zijn muziek in een traditie van honderden jaren door J.S. Bach te citeren, en als inspiratie voor nieuw werk te gebruiken.

In 2017 wordt Guy Van Nueten als eerste - en tot nu toe enige - Belgische artiest getekend op het Sony Classical-label. In 2013 verscheen daar het tweede deel van zijn trilogie "Pacman".

En nu, op 29 mei 2019 speelt Guy Van Nueten live het laatste deel van zijn trilogie "Contact" tijdens de album release show in DE Studio in Antwerpen. Wij zouden toch eens gaan kijken!

Concert info:

GUY VAN NUETEN // "CONTACT" album release Show
Woensdag 29 mei 2019 om 20u00 
DE Studio, Maarschalk Gérardstraat 4, 2000 Antwerpen
Klik hier voor tickets en info

www.guyvannueten.com

Foto's: Kris Dewitte

NATIONAL 55

A R T   G A L L E R Y | E V E N T   L O C A T I O N

Prekersstraat 55
2000 Antwerpen
www.national55.com

RUDY PINCEEL

RUDY
PINCEEL

SERVAIS, DE FILM, DE REGISSEUR

Hij presenteert, produceert en schrijft snedige columns voor Radio 1. Met zijn eigen productiehuis is hij regisseur en producent van ontelbare human interest programma’s voor VRT en VTM. En zijn laatste documentaire SERVAIS scheert hoge toppen op internationale filmfestivals.

RAOUL SERVAIS


Raoul Servais. Godfather van de Belgische animatiefilm. En de eerste Belg die een Gouden Palm won op het Filmfestival van Cannes. Met de documentaire SERVAIS vertelt Rudy Pinceel het verhaal van een levende filmlegende die onderweg is naar zijn afspraak met de geschiedenis. Eind juni 2018, op zijn negentigste, kreeg Servais immers twee permanente tentoonstellingszalen in Mu.ZEE - Kunstmuseum aan Zee, in Oostende. Voor eeuwig zij aan zij met James Ensor en Leon Spilliaert.

De documentaire toont de drie jaren die aan deze mijlpaal voorafgaan. Vanaf oktober 2015 volgt de film het dagelijkse leven van de internationaal gelauwerde animatiefilmer, die met een aanstekelijke energie nog elke dag zijn eigen grenzen verlegt. Hij exposeert, publiceert en inspireert. Met een voortvarende regelmaat. Onvermoeibaar blijft hij jongeren en medewerkers bezielen en over hun grenzen te duwen.  

RAOUL SERVAIS IN DE MARGRITTEZAAL
IN HET CASINO VAN KNOKKE

ALS JONGE KUNSTENAAR WAS HIJ ÉÉN VAN DE ASSISTENTEN VAN MARGRITTE DIE DEZE
ENORME WANDSCHILDERINGEN VOOR HEM UITVOERDEN

RAOUL SERVAIS

In dit intieme en eerlijke portret zijn we getuigen van Servais’ nieuwe projecten, inspiratiebronnen, geniale dromen en inventiviteit, maar ook zijn twijfels en mislukkingen. En nooit is de hechte band met zijn woonst op een steenworp van Oostende ver weg. Een snoer van activiteiten en gebeurtenissen brengt ons bij de belangrijkste films uit zijn oeuvre.

Vol bewondering en verwondering, maar niet kritiekloos of blind verliefd is SERVAIS een poëtische karakterschets van een grootmeester die met een kenmerkende houding en nog vol jeugdige honger door het leven blijft reizen.

RAOUL SERVAIS


SERVAIS
Een documentaire van Rudy Pinceel

Duur: 60 minuten

Archief: 

Fonds Raoul Servais v.z.w.
VRT Beeldarchief
Koninklijke Musea voor Schone Kunsten België

Meer info:

www.servaisdocumentaire.com
www.houseofthedingo.be

KAS

A R T  &  E V E N T S

Wandeldijk 32 
2050 Antwerpen
www.kas.be

BRUNO SLUYDTS

BRUNO
SLUYDTS

MEESTER VAN DE DE-COMPOSITIE

Antwerps kunstenaar Bruno Sluydts begon zijn kunstenaarscarrière in 1980. Eind jaren negentig exposeerde hij met zijn tentoonstelling "La fin des certitudes" in galerij de Zwarte Panter en sindsdien is hij steeds zijn eigen weg blijven gaan. Op 24 mei 2019 opent zijn nieuwste tentoonstelling in galerij NATIONAL 55 in Antwerpen. Maar eerst, een kort portret!

BRUNO SLUYDTS & FRED BERVOETS

Bruno Sluydts heeft de schilderkunst leren kennen toen hij in 1980 een vriend ging bezoeken die zijn legerdienst deed in Keulen. Ze belandden in de Paul Mainz Galerie waar de eerste exposities van Walter Dahn, Dokoupil en 'Die Neue Wilden' werden gehouden. Techniek speelde quasi geen rol, ze kliederden hun doeken vol en veegden bijna letterlijk overal hun voeten aan. Die 'Sturm und Drang' sprak hem aan en hij begon bij thuiskomst zelf op wilde wijze met latexverf en grote borstels te schilderen op baalkatoen. Alle begin begint ergens!

In 1983, tijdens zijn tweede jaar aan de Academie in Antwerpen hield hij een expositie in Lier die 'Juu Kees' heette. Zijn schilderijen stelden toen allemaal vreemde figuurtjes voor, met links en rechts een paard ertussen. In de Academie werd hij op het matje geroepen omdat ze vonden dat zijn schilderijen de Academie in een slecht daglicht stelden en hij zich beter zou bezighouden met naaktsudies en stillevens. Andere mensen die hij kende, zoals Fred Bervoets, vonden het echter fantastisch! Maar om problemen te vermijden hield hij zich tijdens zijn verdere studies zoals gevraagd braaf bezig met naaktstudies en stillevens en hij heeft de volgende twee jaren niet meer geëxposeerd. Of is er op de Academie in elk geval geen uitnodigingen meer voor gaan afgegeven...

BRUNO SLUYDTS

La fin des certitudes


De titel van zijn expositie in de Zwarte Panter refereerde naar een nieuwe manier van denken in de wetenschap die hij doortrok naar zijn schilderijen. Initiëel waren zijn werken eerder neo-expressionistisch en vervolgens is zijn manier van schilderen via het postmodernisme geëvolueerd tot zijn huidige op wetenschap gebaseerde eigen stijl.

De basis van deze stijl ontstond nadat Bruno Sluydts gelezen had over enkele nieuwe chaostheorieën. Hij kreeg het idee deze theorieën toe te passen in zijn schilderijen, en in zijn eerste reeks "Fractal Frames" begon hij figuren uit elkaar te trekken en daarop herhalingen toe te passen. Deze eerste reeks was naar goede gewoonte uitgevoerd in olieverf, maar door de traagheid van deze verf bleef hij naar zijn gevoel te veel details aan zijn werk toevoegen.

Zijn volgende reeksen schilderde hij dus met acryl om meer snelheid in zijn manier van werken te brengen. Het schilderij begon nu als het ware zichzelf te organiseren zoals een dorp of een stad groeit en uitdijt. De kunstenaar maakt natuurlijk zelf de keuzes maar het is meer een de-compositie dan een compositie. Dat resultaat was eind jaren negentig te zien in de expositie "La fin des certitudes" in de Zwarte Panter in Antwerpen.


TOEGEPASTE CHAOSTHEORIE IN
HET ATELIER VAN BRUNO SLUYDTS 
IN DE ANTWERPSE KLOOSTERSTRAAT

BRUNO SLUYDTS - NATIONAL 55

Recent werk

In mei 2018 exposeerde Bruno Sluydts voor de eerste keer recent werk in galerij NATIONAL 55 in Antwerpen met zijn gesmaakte expo "CLUSTERS" die geopend werd door Paul Huvenne.

Ondertussen heeft hij niet stil gezeten en dit jaar breit hij daar een vervolg aan met zijn nieuwste expo "FLUCTUATIONS". Ga er zeker eens langs!


BRUNO SLUYDTS 
FLUCTUATIONS

Expositie van 24.05.2019 tot 09.06.2019

NATIONAL 55
Art Gallery

Prekersstraat 55
2000 Antwerpen

Info & openingsuren: www.national55.com

Een uitgebreid interview met Bruno Sluydts vind je hier.COLLECTIF D'ANVERS

HANDMADE SUSTAINABLE EXCLUSIVE FOOTWEAR

by Natalie Van Lijsebettens
www.collectifdanvers.com

WHAT TO DO?

CHECK DE FFWD MAGAZINE SELECTIE

Abonneer en krijg iedere nieuwe editie GRATIS in jouw mailbox!

FFWD MAGAZINE is een nieuw online cultuurmagazine. Heel visueel en niet te veel tekst. Dus zonder veel leeswerk snel op de hoogte: wat moet het nog meer zijn?  

In iedere editie wordt een selectie beeldende kunst, theater, muziek, fotografie, design, fashion,... op een handige scrollbare manier bij elkaar gebracht. De oudere edities verzamelen we integraal en proper gesorteerd in ons archief. Simpel!  

Kleine voetnoot: de redactie is een bende creatieve types onder elkaar dus verwacht geen uiterst punctuele verschijningsdata ;-) Het nieuwe nummer kan er 2 weken later al staan, of 6 weken later. Maar het komt!  

En de kleine voetnoot hebben wij daarenboven handig opgelost: abonneer je GRATIS en krijg iedere nieuwe editie in jouw mailbox. 

UITGAANSKALENDER

Suggesties voor onze kalender? Mail een korte tekst en foto naar:
kalender@ffwdmagazine.com

ADVERTEREN

Voor meer info over onze advertentiemogelijkheden:
adverteren@ffwdmagazine.com


Coverpicture: filmstill uit SERVAIS van Rudy Pinceel

© Copyright 2019 FFWD magazine - All Rights Reserved

Designed with Mobirise - Details here