DIETER COPPENS

DIETER
COPPENS

TV-MAKER MET EEN GRAFISCH KANTJE

Of is het eerder: graficus met een tv-kantje? Dieter Coppens voorstellen lijkt in elk geval enigszins overbodig. Iedereen kent hem van zijn populaire één-programma's als 'Down the road' en 'Copy-beest', en van het vroegere 'Hello Goodbye' op vtm. Maar Dieter werd eerder toevallig tv-maker. Zijn grafisch werk blijft voor hem op de eerste plaats staan.

DIETER COPPENSLiften met Mathias

Dieter is van opleiding grafisch vormgever en rolde door zijn eindwerk in de TV-wereld. Mathias Coppens, de neef van Dieter, wilde hem vergezellen op de reis die hij zou maken voor dat eindwerk: een boek dat zou gaan over een maand liften zonder geld van het Zuiden van Spanje naar het noordelijkste puntje van Europa, de Noordkaap. Het zou een grafisch boek worden met verhalen van de mensen die hem meenamen, lifttips en foto’s…

Mathias legde het concept voor aan TMF (de muziekzender van toen waar Mathias voor werkte) en die waren enthousiast. Dus ze maakten van deze reis een tv-programma dat ze zelf opnamen met een kleine camera. Dat werd gesmaakt en er werd voor TMF een tweede reis ingepland door Amerika. En later volgde een derde reis - 'De Poolreizigers' - voor het toenmalige Kanaal 2: liften van de zuidpool naar noordpool in 100 dagen. (Lijkt in mindere mate geschikt voor de beginnende lifter...)

Hoewel dit allemaal goed werd onthaald bleef zijn grafisch werk toch op de eerste plaats staan. Dieter maakte huisstijlen voor bedrijven, deed lay-out van magazines, labels voor modemerken, generieken voor tv-programa’s… Tv-werk deed hij enkel als het concept dicht bij hemzelf lag en hij hiervoor op zijn buikgevoel kon bouwen.

DIETER COPPENSDown the road

Zo presenteerde hij 'Hello Goodbye', hij was reporter voor het reisprogramma ‘Manneke Pis’ op één en hij maakte 'Copy-beest' waar hij zijn verwondering voor de natuur deelde met de mensen.

Zijn recentste programma 'Down the Road' heeft er voor gezorgd dat hij bij het grote publiek echt bekend is geraakt. De puurheid van zijn reisgezellen in combinatie met de natuurlijke empathie van Dieter heeft heel wat harten gestolen in Vlaanderen en ze wonnen de Gouden roos en heel wat andere prijzen. Uit onderzoek bij de VRT blijkt 'Down the road' daarenboven het meest gewaardeerde programma te zijn dat de VRT ooit heeft uitgezonden. Toch niet slecht gedaan als 'zijprojectje' van een graficus.

En het programma heeft ook maatschappelijk echt een grote impact gehad: veel mensen hebben hun beeld bij ‘iemand met een beperking’ bijgesteld wat natuurlijk prachtig resultaat is.

GROTE VRIENDSCHAP

DIETER EN MAARTEN UIT DE VRT-SERIE 'DOWN THE ROAD' SPREKEN OOK NA DE OPNAMES REGELMATIG AF

DIETER COPPENS

Stratier

In tussentijd vond Dieter toch nog ergens de ruimte om samen met collega Tom Suykens een uitgeverij op te richten als gevolg van iets dat nochtans onschuldig begon als hobby: hun kinderen kwamen thuis van school met banale - om niet te zeggen lelijke - vriendenboekjes en poëzie-albums waar ze als grafisch vormgevers de kriebels van kregen. Onder het motto 'Dit kan beter!’ zijn ze zelf boekjes beginnen ontwerpen en heel voorzichtig aan de man beginnen brengen bij de kleinere betere boekhandels. En hun boekjes worden dus ondertussen zo gesmaakt dat er een eigen uitgeverij uit voortvloeide: Stratier (een allusie op het gemixt resultaat van twee ontwerpers).

Het aanbod van uitgeverij Stratier groeit mee met de leeftijd van de opgroeiende kinderen van de eigenaars en ze brengen vanuit hun ervaringen als papa’s gestaag nieuwe boekjes uit. Zo herbekeken ze het concept van het klassieke babyboekje tot een reeks invulboekjes die ‘De Wonderjaren’ werd gedoopt. Een klassiek babyboekje wordt misschien nog ingevuld bij de eerste baby, het tweede kind heeft nog een half ingevuld boekje en het derde kind is de pineut en moet herinneringloos door het latere leven. 

DIETER COPPENS

In plaats daarvan maken Dieter en Tom kleine invulboekjes die met een minimum aan inspanning toch een uniek souvenir worden uit de kindertijd. Deze boekjes zijn dan een prachtig cadeau aan de kinderen als ze groot zijn en zo is ook het eventuele nakomertje nooit de pineut.

Eerder dan wat klikjes en verspreide digitale sporen, geloven Dieter en Tom erg in een stukje mooie duurzaamheid. Boekjes, objecten, die door hun vormgeving alleen al inspireren tot zorg, mooiheid en die milde glimlach die alles doet herleven. Zo worden deze boekjes unieke souvenirs, die verbindend werken voor familie en vrienden.

Meer info op: www.stratier.be

Door de redactie alhier in elk geval super tof bevonden!

NATIONAL 55

T H E   W H I T E   SP A C E 

Prekersstraat 55
2000 Antwerpen
www.national55.com

PATRICK SELINGER

PATRICK
SELINGER

TEARS ON FIRE

Aan een cafétafeltje zit beeldend kunstenaar Patrick Selinger met pen of potlood te tekenen op papier. Hij wordt aangesproken door bekenden en zit in het blikveld van vreemden. Liever een café met lawaai en gedrang dan de stilte en rust van een atelier. Die open ruimte dwingt hem te werken en zet hem aan tot performance. 

PATRICK SELINGER

Eighties

In een vorig leven was Patrick Selinger muzikant. In de jaren '80 had hij enkele hits waarvan er meer dan 100.000 singles verkocht werden. Patrick deed het niet voor het geld maar voor het plezier van het artiest zijn. Als jonge artiest gratis in elke discotheek binnengeraken speelde misschien ook een beetje mee.

In de jaren daarna werd Patrick een veel gevraagd pianist. Hij repeteerde in de kunstgalerij van een vriendin waar hij 's nachts, wanneer hij maar wou, kon spelen op de concertvleugel die er stond, op voorwaarde dat hij ook live speelde op de vernissages in de galerij. Voor de echte artiesten onder ons, een superdeal.

Dit scenario heeft lang stand gehouden tot de eenzaamheid van het nachtelijk repeteren hem begon tegen te steken. En na al die jaren avond na avond optreden op exclusieve recepties en in toprestaurants kreeg hij ook het gevoel dat hij uitgespeeld was. Geïnspireerd door de kunstgalerij/repetitieruimte waar hij jaren had doorgebracht wou hij zich vanaf dat moment enkel nog bezig houden met zijn beeldende kunst. 

PATRICK SELINGERBeeldend kunstenaar

Als kunstenaar benadert Patrick Selinger zijn thema’s altijd tot in de diepte maar ook met ironie en onthechting. Hij geeft in zijn werk nooit antwoorden maar stelt vragen en laat het publiek nadenken over de perceptie van mensen, dingen en de werkelijkheid. Telkens gaat hij op zoek naar de stijl, techniek en esthetica die bij het thema past.

Thema’s als verkeersborden, tickets, de glamourpers, het schrift, banken en economie, eenzaamheid… passeerden al de revue in zijn vorige tentoonstellingen. En steeds getuigt het werk van Patrick Selinger van zijn grote grafische virtuositeit en zijn perfecte beheersing van contrasten en zwart-wit.

Hij werkt doorgaans een tweetal jaar aan een nieuwe collectie rond een specifiek thema en exposeert dan in een galerij in Antwerpen. 


Lucifers op zwart papier uit de actuele expo 'Tears on Fire' van PATRICK SELINGER

PATRICK SELINGERTears on Fire

Zijn huidige expo gaat over het milieu en de klimaatopwarming: beelden van elementen uit de natuur die allemaal zijn vormgegeven met lucifers op zwart papier. En op bijna elk beeld een traan.

De keuze voor lucifers als materiaal lijkt weinig academisch. Patrick Selinger werkt graag met materiaal dat weinig geschikt is voor grote kunst. Lucifers zijn licht, breekbaar en ietwat banaal. Maar met dat kwetsbare en arme materiaal weet hij wel onze wereld een spiegel voor te houden.

De tentoonstelling 'Tears on Fire' van Patrick Selinger heeft - net zoals bij al zijn vorige tentoonstallingen - een kracht van eenheid en eenvoud. Eén onderwerp: een universeel onbehagen. Eén keuze van materiaal: lucifers met lijm gekleefd op zwart papier en spaarzaam geanimeerd met acrylstift. Eén stijl: sterk lineair. De beelden zijn scherp, duidelijk, wit op zwart en onmiddellijk te vatten.

En al tekent hij op ieder werk een traan, in al deze werken schemert ook een glimlach. Het grote thema van ons klimaat drukt hij uit met een welhaast kinderlijke vrijheid. Patrick Selinger heeft geen boodschap aan de codes van hedendaagse kunst en grijpt liever naar een spel. Voorbij de traan gloeit het plezier om te scheppen. Dat plezier merk je in al deze werken. 

PATRICK SELINGERPATRICK SELINGER
TEARS ON FIRE

Expositie van 03.10.2019 tot 27.10.2019

Openingsuren:
iedere vrijdag, zaterdag en zondag van 15u tot 18u

NATIONAL 55
Art Gallery

Prekersstraat 55
2000 Antwerpen

Meer info: www.national55.com

KAS

A R T  &  E V E N T S

Wandeldijk 32 
2050 Antwerpen
www.kas.be

BITES & WALKS

BITES
& WALKS

HERONTDEK 'T STAD

Nina Laviana heeft Spaanse roots maar is 100% geboren en getogen in Antwerpen. Ze is opgegroeid in een bakkerij en vervolgens aan een horeca carrière begonnen. Na al die jaren was het tijd voor iets nieuws en als gepassioneerde kok en foodstyliste startte Nina enkele maanden geleden met het organiseren van foodtours door Antwerpen: Bites & Walks.

BITES & WALKS

Terug naar de roots

Haar Spaanse grootouders emigreerden naar België in de jaren '60. Haar grootvader werkte in de mijnen en ze verdienden extra geld door te koken en op te dienen bij een Vlaamse dokter thuis. Net na Nina's geboorte zijn ze teruggekeerd naar Spanje en nooit meer teruggekomen.

Nina zelf is opgegroeid in Antwerpen, in de bakkerij van haar vader. Als haar mama thuis kookte dan stond ze altijd mee in de keuken, om te kijken, om mee te helpen en om de potten uit te likken. Als je Zuiderse roots hebt dan draait veel van je leven rond eten. Haar eerste herinneringen moeten dateren van toen ze ongeveer 3 jaar was, op bezoek bij haar grootouders in Spanje. Ze hadden citrusbomen, maisvelden, planten met mooie volle ronde tomaten en zij liep er rond tussen de kippen.

Enkele jaren geleden werd Nina door haar zus Sofie overtuigd om opnieuw hun Spaanse roots op te zoeken. De trip werd een persoonlijke zoektocht die een diepe impact achterliet. Ze stond stil bij haar culinaire familiegeschiedenis en ze besefte dat ze een deel miste. 


Bites & Walks is niet zomaar een wandeling maar een unieke belevenis. Herbeleef het verleden en kom alles te weten over onze rijke eetgeschiedenis maar ontdek ook wat onze jonge nieuwe talenten te bieden hebben. Geniet van de mooiste Antwerpse food stories over familie geschiedenis en vakmanschap! 

BITES & WALKSFoodblog

Ze begon een nieuw hoofdstuk en zette in 2014 haar foodblog Bites & Walks online. Dat bracht haar na een tijdje in contact met het prachtige boutique hotel Julien waar ze gedurende jaren kookte, nieuwe recepten uitschreef, het ontbijt leidde en de banketten en privé feesten vorm gaf. Ze heeft er passioneel vele jonge mensen opgeleid en hun team ontving er talloze bekende nationale en internationale artiesten, kunstenaars, mode ontwerpers, fotografen, maar vooral gewoon food lovers van alle rang of stand.

Ondertussen werd het ook tijd om haar eigen project verder vorm te geven. Jaren liep ze door de straten van Antwerpen en ze wilde meer weten over de stad en hoe onze voorouders hier hebben kunnen leven en overleven. Onze eetcultuur is er één om trots op te zijn en het is belangrijk om dat door te geven. Erfgoed is niet enkel een gebouw bezoeken of een schilderij bekijken, erfgoed is ook wat je elke dag eet en drinkt.

En zo ontstond een offline versie van Bites & Walks: in navolging van haar foodblog begon Nina met het organiseren van gevarieerde wandelingen doorheen Antwerpen om het plezier van fantastische kroegen te ontdekken en gezellige momenten met elkaar te beleven. Geen saaie geschiedenisles tijdens de wandelingen maar verhalen, anekdotes, legendes over Antwerpen die aan uw lijf blijven plakken, gecombineerd met eten en drinken in tal van insider's adresjes. Ideaal om de stad zoals een local te doorkruisen. Zo ideaal dat zelfs rasechte Antwerpenaars hun stad op deze manier (her)ontdekken.


De 'echte' Bites & Walks met hapjes en drankjes op diverse locaties tijdens de wandeling.  

BITES & WALKS

Na enkele maanden heeft Nina al een stevige klantenkring opgebouwd: teambuildings voor bedrijven, familie- en vriendengroepen, expats die voor een korte periode in Antwerpen verblijven, etc... Alle tours worden heel flexibel op maat gemaakt en er wordt in de mate van het mogelijke rekening gehouden met alle bijkomende wensen.

Er zijn de biertours die zich vooral richten op streekbierproeverijen in authentieke café's. En er zijn de 'echte' Bites & Walks, met hapjes en drankjes op diverse locaties tijdens de wandeling.

Wij zouden zeggen: boeken die handel!

www.bitesandwalks.be

 

DEEL FFWD MAGAZINE OP FACEBOOK!
MERCI ;-)

WHAT TO DO?

CHECK DE FFWD MAGAZINE SELECTIE

Abonneer en krijg iedere nieuwe editie GRATIS in jouw mailbox!

FFWD MAGAZINE is een nieuw online cultuurmagazine. Heel visueel en niet te veel tekst. Dus zonder veel leeswerk snel op de hoogte: wat moet het nog meer zijn?  

In iedere editie wordt een selectie beeldende kunst, theater, muziek, fotografie, design, fashion,... op een handige scrollbare manier bij elkaar gebracht. De oudere edities verzamelen we integraal en proper gesorteerd in ons archief. Simpel!  

Kleine voetnoot: de redactie is een bende creatieve types onder elkaar dus verwacht geen uiterst punctuele verschijningsdata ;-) Het nieuwe nummer kan er 2 weken later al staan, of 6 weken later. Maar het komt!  

En de kleine voetnoot hebben wij daarenboven handig opgelost: abonneer je GRATIS en krijg iedere nieuwe editie in jouw mailbox. 

UITGAANSKALENDER

Suggesties voor onze kalender? Mail een korte tekst en foto naar:
kalender@ffwdmagazine.com

ADVERTEREN

Voor meer info over onze advertentiemogelijkheden:
adverteren@ffwdmagazine.com

© Copyright 2019 FFWD magazine - All Rights Reserved

Web page was made with Mobirise