ZEB DAEMEN | FFWD MAGAZINE

ZEB
DAEMEN

FASHION PHOTOGRAPHER / MOVIEMAKER

Antwerps fotograaf Zeb Daemen begon als vrije tijdsfotograaf maar veroverde zeer snel zijn plaats binnen de wereld van de modefotografie. Hij werkt tegenwoordig - naast zijn vaste binnenlandse opdrachten - vooral in Parijs en Londen met grote namen. Een mooie full time job. Een dik jaar geleden regisseerde hij daarnaast nog zijn eerste zelf geschreven kortfilm op een afgelegen strand in Cornwall. De film 'Adolescence' is ondertussen geselecteerd voor het kortfilmfestival Prisma in Rome. Niet verkeerd!

ZEB DAEMEN | FFWD MAGAZINEMode Academie

Zeb Daemen begon zijn opleiding in een grafische richting, maar werd al van jongs af aangetrokken door fotografie en film. In de vrije tijd tussen zijn studies begon hij collecties te fotograferen voor de Mode Academie van Antwerpen en ontwikkelde op zeer korte tijd een eigen zeer herkenbare stijl. Zijn portfolio deed al snel de ronde en hij kreeg meer en meer opdrachten, kwam zo enigszins onvoorzien in de professionele modefotografie business terecht en ondertussen is het al geruime tijd een full time job geworden.

Hij heeft in de loop der jaren zijn vast cliënteel in België opgebouwd en momenteel shoot hij vaker in Parijs en Londen dan op het thuisfront. Een prachtige en spannende job waarbij hij de wereld kan verkennen dankzij interessante opdrachten die hem naar het buitenland brengen. Daarenboven weet hij nooit wie er voor zijn lens komt staan. Recent bleek een tussendoorse opdracht een shoot met Antonio Banderas te zijn. 

ZEB DAEMEN | FFWD MAGAZINE
ZEB DAEMEN | FFWD MAGAZINE

Zeb Daemen tijdens zijn recente fotoshoot met Antonio Banderas

ZEB DAEMEN | FFWD MAGAZINE


Film

Maar ook film heeft in zijn jeugd een grote rol gespeeld. Op zijn twaalfde kreeg hij een videocamera van zijn ouders. Geïnspireerd door wat hij tijdens zijn talrijke cinemabezoeken zag begon hij kortfilms te maken met zijn zussen in de hoofdrol. Tijdens die jaren lééfde hij achter de lens van die camera en deze films staan uiteraard nog steeds geprogrammeerd op ieder familiefeest.

Vier jaar geleden kocht hij in een klein stoffig winkeltje in Parijs een mooi fotoboek uit de jaren '40-'50 met zwart wit fotografie van jongeren aan een strand. Hij werd geïnspireerd en is met deze beelden in gedachten een verhaal beginnen schrijven samen met een goede vriend, gewoon als een leuk projectje om over weg te dromen.

Aangezien hij ondertussen al enkele jaren in de professionele fashion wereld vertoeft begon hij enkele jaren geleden met het regisseren van korte fashion films en music videos voor enkele van zijn klanten. Hij leerde de juiste mensen kennen en de mogelijkheid werd plots zeer concreet om zijn droom te realiseren en zelf een eerste professionele eigen kortfilm te maken.

Vorig jaar in mei was het zover en stonden ze met een kleine crew van 19 man op een afgelegen strand in Cornwall aan de Engelse kust voor de opnames van zijn eerste kortfilm ‘Adolescence’. 

ZEB DAEMEN | FFWD MAGAZINEAdolescence

'Adolescence' is een coming of age story, die zich afspeelt op de laatste zomerdag. Voor hoofdrolspeler James en zijn beste vriend Simon is dit ook in vele opzichten de laatste dag van hun jeugd. James verlaat de dag daarna het dorpje waar ze samen opgroeiden en het is niet zeker zijn of ze elkaar ooit nog gaan zien.

Het speelt zich af in Cornwall in de jaren '50 waar jongeren hun emoties voor zich hielden en niet altijd helemaal zichzelf konden zijn. En er is iets dat James nog nooit verteld heeft, gevoelens die nooit geuit zijn.

James neemt zijn camera mee die laatste dag en wil de herinnering van zijn jeugd vastleggen. Kan hij achter de lens de moed vinden om zichzelf bloot te geven aan de persoon waar hij het meeste om geeft?

Zeb Daemen en de crew op het afgelegen strand van Cornwall tijdens de opnames van zijn kortfilm 'Adolescence'

ZEB DAEMEN | FFWD MAGAZINEDe kortfilm is ondertussen ingezonden naar de diverse filmfestivals en werd al officieel geselecteerd door het kortfilm festival ‘Prisma’ in Rome. Voor Zeb was het opnemen van zijn kortfilm één van de hoogtepunten uit zijn carrière. Dus voor de toekomst: meer van dat!

Voor meer info over de film en crew: www.adolescence-shortfilm.com

Zeb Daemen: www.zebdaemen.com

NATIONAL 55

T H E   W H I T E   SP A C E 

Prekersstraat 55
2000 Antwerpen
www.national55.com

INGEBLIKT PODCAST | FFWD MAGAZINE


INGEBLIKT

JONG GEWELD MET FILMPODCAST

Ingeblikt is een filmpodcast waarvoor Bo Sels elke week iemand uit de entertainmentindustrie uitnodigt om over hun carrière en filmsmaak te babbelen. Gasten die de revue reeds gepasseerd zijn: Xander De Rycke, Alex Agnew, William Boeva, Manou Kersting, Jonas Govaerts, Fokke Van Der Meulen...

INGEBLIKT PODCAST | FFWD MAGAZINEDe gepassioneerde filmstudent

Bo Sels is een filmstudent aan Narafi in Vorst. Hij kan nooit genoeg krijgen van het gevoel dat ontstaat wanneer iemand een nieuwe regisseur aanraadt waarop hij dat oeuvre dan volledig kan verslinden. Daarnaast fascineert het hem ook hoe verschillend mensen film bekijken en er waarde aan hechten, dit gaat vaak over een persoonlijke band die iemand met een film heeft.

Doorgaans beperkt men zich hiervoor tot nachtelijke caféconversaties waarvan de dag erna nog een vaag mistig beeld blijft hangen. Maar waarom zou men het niet gewoon aan de specialisten vragen. En maak er dan in één keer een podcast van. Dan heeft iedereen er iets aan.

Et voilà: de Ingeblikt Podcast!

Tussen zijn studies en werk door houdt hij 1 à 2 keer per week zijn Ingeblikt Podcast draaiende als zijn ultieme passie project. Op school leert hij elke dag bij over filmmaken, terwijl hij door Ingeblikt met elk gesprek bijleert over filmgeschiedenis. Het is allemaal klein begonnen maar ondertussen slaagt Bo er in om grote namen naar zijn studio te krijgen, en de ene naam brengt een andere aan.

Alex Agnew en Andries Beckers over het podcast medium, Temptation Island en Gladiator. 

Terug te vinden op het ingeblikt YouTube kanaal. Check it out.

MANOU KERSTING | FFWD MAGAZINE
Uibreiding

Het loopt in die mate dat hij recent gezelschap kreeg van Yasin “Antje” Aallillou die ondertussen het grafische en sociale media genie achter Ingeblikt is geworden: hij zorgt voor de piekfijne uitwerking van elke post en verzekert dat de hype niet gaat liggen door constant polls, vragen en updates te plaatsen.

Het is de ambitie om Ingeblikt uit te bouwen naar een breed filmplatform waar journalisten artikels en opiniestukken schrijven over het dagelijkse filmnieuws, met daarnaast 3 à 4 wekelijkse shows om deze te vergezellen. Het ultieme doel is het platform uit te bouwen tot the place to be voor alle filmliefhebbers, van blockbusterfans tot de filmhuisliefhebber.

Ambitie mag er zijn, dus om te bekijken hoe ver het ondertussen al mee staat suggereren wij eens te gaan gluren op het Ingeblikt YouTube kanaal waar al een 60-tal episodes online staan!

Of check het hier:

         Spotify
         Apple Podcasts

KAS

A R T  &  E V E N T S

Wandeldijk 32 
2050 Antwerpen
www.kas.be

BERT VAN DER POTEN | FFWD MAGAZINE

BERT VAN
DER POTEN

SCHILDERT THE VIEWER

In tijden van digitale beelden en geavanceerde prints houdt Bert Van Der Poten vast aan het klassieke schilderen. Hij houdt van de plasticiteit en de geur van verf en vooral de mogelijkheid om onbeperkt nieuwe beelden te scheppen. En nieuwe beelden genoeg zo blijkt uit zijn ondertussen zéér uitgebreide collectie. Vanaf 13 maart wordt een interessante selectie geëxposeerd in NATIONAL 55 Art Gallery in Antwerpen.

BERT VAN DER POTEN | FFWD MAGAZINE

The jazzy way

"Schilderkunst is voor sommigen misschien een oubollig medium, maar je kan er nog steeds voluit mee experimenteren."

Voor Bert Van Der Poten is schilderen een vorm van ontdekkingsreis in zijn atelier vanuit een soort stappenplan dat hij zichzelf oplegt.  Maar wel een stappenplan waar vervolgens naar alle richtingen mag afgeweken worden, en bij voorkeur zo hevig mogelijk. Een schilderij zit dus voor een deel al in zijn hoofd voor hij eraan begint, maar tijdens het schilderen zal het nog sterk evolueren want in een goed schilderij zijn er altijd risico’s genomen.

Een blanco canvas nodigt steeds uit om er zomaar wat verf op te zetten of te spatten. Maar wat op deze manier start, op basis van een toevalligheid door gebrek aan controle, evolueert gaandeweg meer en meer naar een gecontroleerd toeval en een geordende chaos. Enigszins te vergelijken met hoe blues en jazz muzikanten vrij improviseren binnen een bepaalde structuur, waarbij deze structuur hierdoor gaandeweg zelf opnieuw mee vorm krijgt. Deze manier van schilderen verklaart ook de jazzy feeling die zijn schilderijen stuk voor stuk uitstralen.

BERT VAN DER POTEN | FFWD MAGAZINE

"Gesprekken met Walter I & II"
Bert Van Der Poten | olie op doek

BERT VAN DER POTEN | FFWD MAGAZINE

 Het atelier.

BERT VAN DER POTEN | FFWD MAGAZINESoutine en Baselitz

Voor de figuratieve uitwerking van zijn schilderijen gaat hij steeds op zoek naar taferelen waar een bepaalde onrust of irritatie in zweeft en waarbij doorgaans menselijke figuren centraal staan. Hierdoor de hebben de afgebeelde figuren dikwijls een grotesk of komisch karakter. Dat wordt dan meestal nog versterkt door toevoeging van tweedimensionale decoratieve elementen.

Bert Van Der Poten hecht veel belang aan de schriftuur of de ‘poot’ van de schilder. In zijn werk is dit dikwijls een combinatie van expressieve penseelstreken en vlakken, die beschadigd worden door verticale drippings of gedefragmenteerd worden door rasters. 

Zijn werk heeft meestal ook een directe en schetsmatige uitstraling, en lijkt soms snel en in 1 enkele sessie geschilderd maar dat is zelden het geval. Het is een procesmatig streven naar rauwheid en brutaliteit, zoals je dat ook voelt in de schilderijen van Soutine en Baselitz. 

Bert Van Der Poten heeft op deze manier een indrukwekkende collectie schilderijen bij elkaar geschilderd waarvan een sterke selectie wordt geëxposeerd in NATIONAL 55 Art Gallery in Antwerpen vanaf 13 maart 2020. Zeker live te gaan bekijken!

BERT VAN DER POTEN | FFWD MAGAZINEBERT VAN DER POTEN 
THE VIEWER

Expositie van 14.03.2020 tot 29.03.2020 

Openingsuren:
iedere donderdag, vrijdag en zaterdag van 15u tot 18u

NATIONAL 55
Art Gallery

Prekersstraat 55
2000 Antwerpen

Meer info: www.national55.com

 
BERT VAN DER POTEN | FFWD MAGAZINE

"Timbuktu" | Bert Van Der Poten | olie op doek

BERT VAN DER POTEN | FFWD MAGAZINE

"Robjee" | Bert Van Der Poten | olie op doek

DEEL FFWD MAGAZINE OP FACEBOOK!
MERCI ;-)

WHAT TO DO?

CHECK DE FFWD MAGAZINE SELECTIE

Abonneer en krijg iedere nieuwe editie GRATIS in jouw mailbox!

FFWD MAGAZINE is een nieuw online cultuurmagazine. Heel visueel en niet te veel tekst. Dus zonder veel leeswerk snel op de hoogte: wat moet het nog meer zijn?  

In iedere editie wordt een selectie beeldende kunst, theater, muziek, fotografie, design, fashion,... op een handige scrollbare manier bij elkaar gebracht. De oudere edities verzamelen we integraal en proper gesorteerd in ons archief. Simpel!  

Kleine voetnoot: de redactie is een bende creatieve types onder elkaar dus verwacht geen uiterst punctuele verschijningsdata ;-) Het nieuwe nummer kan er 2 weken later al staan, of 6 weken later. Maar het komt!  

En de kleine voetnoot hebben wij daarenboven handig opgelost: abonneer je GRATIS en krijg iedere nieuwe editie in jouw mailbox. 

UITGAANSKALENDER

Suggesties voor onze kalender? Mail een korte tekst en foto naar:
kalender@ffwdmagazine.com

ADVERTEREN

Voor meer info over onze advertentiemogelijkheden:
adverteren@ffwdmagazine.com

© Copyright 2019 FFWD magazine - All Rights Reserved

Created with Mobirise site creator